غذاهای سنتی بوشهر؛ خوشمزه های فوق العاده

آشنایی با انواع غذاهای محلی و سنتی بوشهر مردم مهربان و دست و دلباز استان بوشهر، نیز همچون سایر مردمان کشورمان، رسم و رسوم مخصوص به خود را دارند که از نیاکانشان به آنها ارث رسیده است که هر کدام از این رسوم یاد آور خاطره ای دیرین می باشد. غذاهایی که در این استان تهیه میشود

کد خبر : 91458
تاریخ انتشار : سه شنبه 14 بهمن 1399 - 16:01
غذاهای سنتی بوشهر؛ خوشمزه های فوق العاده

آشنایی با انواع غذاهای محلی و سنتی بوشهر

مردم مهربان و دست و دلباز استان بوشهر، نیز همچون سایر مردمان کشورمان، رسم و رسوم مخصوص به خود را دارند که از نیاکانشان به آنها ارث رسیده است که هر کدام از این رسوم یاد آور خاطره ای دیرین می باشد. غذاهایی که در این استان تهیه میشود مختص این استان است و اغلب غذاهایی هم که طبخ می شود مخصوص مناطق گرم و معتدل است.

غذاهای سنتی بوشهر

استان زیبای بوشهر یکی از استانهای توریست پذیر می باشد که به خاطر داشتن سواحل نیلگون، روستاهایی با بافت قدیمی و مراکز و بازارهای تجاری هر سال آغوش گرم خود را برای پذیرایی از مهمانان و توریستها باز می کند علاوه بر جاذبه های توریستی غذاهای سنتی و محلی نیز از دیگر عوامل جذب گردشگر و توریست به این استان می باشد انواع غذاهایی که در این منطقه پخته می شود ریشه در طبع گرم و مهماندوست اهالی این استان زیبا دارد.

با مسافرت به این استان زیبا از غذاها و خوراکی های خوشمزه این استان بهره مند شوید و یک تجربه ی زیبا و شیرین برای خود و خانواده تان در دفتر خاطراتتان ثبت کنید. با ما همراه باشید تا با غذاهای محلی استان بوشهر از دسرها و شیرینی های خوشمزه گرفته تا غذاهای اصیل این منطقه آشنا شوید.

در مطلب ” غذاهای محلی خوزستان با عطر و طعم جنوب ” برای از غذاهای مشترک بین این استان و استان بوشهر شامل یتیمک، ماهی شکم پر، گمنه، قلیه میگو، دال عدس، قلیه ماهی، رنگینک، کبه، حلوا خرمایی، فلافل و پاکوره نام برده شد برای همین در این بخش از آشپزخانه آنها را تکرار نکردیم.

قلیه ماهی

معرفی غذاهای محلی، آش و دسرهای استان بوشهر

کماچ

این نان از خوشمزه ترین نان های استان بوشهر به شمار می رود که ترکیبات آن با سایر نان های طبخ شده در شهر های مختلف متفاوت است. در گذشته کماچ را معمولاً بر سر سفره افطار قرار می دادند اما متاسفانه امروز به تدریج در حال فاصله گرفتن از سفره های مردم استان بوشهر می باشد. مواد تشکیل دهنده این نان خوشمزه شکر، آرد، مایه خمیر، تخم مرغ و آب می باشد.

نان بل بل

نان محلی بل بل در برخی از مناطق استان بوشهر طرفداران بسیار زیادی دارد. این نان با استفاده از خرما، آرد گندم، آب و انواع مختلفی مواد دیگر طبخ می شود و جالب اینجاست که بدانید طعم آن بستگی به سبزیجاتی دارد که وسط آن قرار می گیرد، طعم بعضی ها تره ای و بعضی ها پیازی و جیکه ای می باشد.

گرده

گرده یکی از نان های سنتی استان بوشهر به شمار می رود که پای ثابت سفره های مردم بوشهر مخصوصاً در وعده افطار می باشد. نام این نان در فهرست ملی میراث فرهنگی ناملموس ثبت است. طبخ این نان خوشمزه داخل تنور گلی انجام میشود.

موادی همچون خرما، آرد گندم، آب و کنجد برای تهیه این نان لذیذ نیاز است. این نان را به خاطر ترکیبات خاصی که دارد می توان به تنهایی میل کرد و هم در کنار غذاهای ساده مثل شیر و نیمرو سرو می شود.

نان گرده

مسقطی

از جمله شیرینی ها و حلواهای معروف و خوشمزه جنوبی ها مخصوصاً استان بوشهر می توان به مسقطی اشاره کرد این شیرینی طعم بسیار لذیذ و خوشمزه ای دارد. مشخصه اصلی این شیرینی غلیظ و کشدار بودن آن است. مواد اولیه ای که در این شیرینی یا حلوا به کار می رود، آب، شکر، گلاب، هل و زعفران، کره مغز پسته می باشد.

پیشنهاد می کنیم چنانچه سفری به این استان داشتید تا زمانی که طعم بی نظیر این دسر را نچشیدید آنجا را ترک نکنید. البته جالب است بدانید تهیه این خوشمزه زعفرانی در بین مردم شیراز نیز رایج است و جزو شیرینی های سنتی آنها به شمار می رود.

بلالیت

دسر خوشمزه و معطر بلالیت با ریشه اصالتا هندی که از ترکیب ماکارونی یا ورمشیل، شکر، گلاب، روغن یا کره، آب، هل و زعفران به دست می آید زینت بخش سفره های مردم بندرعباس و بوشهر است.

بلالیت به عنوان یک دسر محلی در تمام مهمانی های رسمی و غیر رسمی گزینه بسیار مناسبی برای پذیرایی مهمانان می باشد. در آیین و سنت دیرینه این دیار در ایام عید فطر و قربان به عنوان یک وعده اصلی یا در کنار تخم مرغ سرو می شود.

بلالیت

نشا

نوعی دسر در استان بوشهر برای وعده افطار در ماه مبارک رمضان تدارک دیده می شود که نشا نام دارد. این دسر خوشمزه همچون شعله زرد، به رنگ زرد است و طعم بسیار فوق العاده ای دارد.

البته مواد اولیه آن نیز شبیه به موادی است که در شعله زرد به کار میرود به خاطر همین طعم هر دوی آنها نسبتاً به همدیگر نزدیک می باشد. برای اینکه این دسر خوشمزه را تهیه کنید به موادی همچون آب، شکر، نشاسته، گلاب زعفران نیاز دارید.

لگیمات / لقیمات

لگیمات از دسته شیرینی های سنتی و خوراکی سالم بوشهر می باشد که قدمت بسیار بالایی دارد. این شیرینی بسیار خوشمزه و پرطرفدار از ترکیب آب، آرد، شیره خرما، تخم مرغ، مایه خمیر و روغن به دست می آید. این شیرینی و غذا بدلیل ترکیبات منحصر بفرد خود بسیار پرکالری و پرانرژی است و علاوه بر طعم بسیار خوشمزه خونساز هم به حساب می آید.

مرهم درد اگزما چیست؟

لگیمات

حلوای سَردَ بُندو

حلوای محلی خوشمزه و بسیار مقوی که در میان مردمان استان بوشهر معروف است و با استفاده از لک (گندم) و خرما و البته روغن حیوانی تهیه می شود حلوای سَردَ بُندو نام دارد.

شما به جای روغن حیوانی می توانید در این حلوا از کره محلی نیز استفاده کنید. نکته جالبی که در این میان وجود دارد و شاید دانستن آن برایتان عجیب باشد آنهم این است که در تهیه این حلوا، دوغ نیز به کار برده می شود.

حلوای انگشت پیچ

یکی از پیش غذاهای خوشمزه و مجلسی استان بوشهر حلوای انگشت پیچ نام دارد که وقت و سلیقه و همچنین حوصله بسیار زیادی برای تهیه نیاز دارد. زمانی که قلیه ماهی خوراک اصلی باشد به خاطر اینکه طبع سردی دارد علاوه بر اینکه تند و تیز تهیه می شود با این حال در اکثر مواقع حلوای انگشت پیچ یا حلوا خرمایی در کنار آن سرو می کنند تا مکمل هم باشند.

حلوای انگشت پیچ

آش بوشهری

از خوراکی های دیگری که در بین مردمان بوشهر پرآوازه است و عطر و طعم بی نظیری دارد می توان به آش بوشهری اشاره کرد. مشخصه اصلی این آش غلیظ و کشدار بودن آن است گویا بوشهری ها به این نوع غذاها علاقه شدیدی دارند.

این آش سابقه طولانی دارد و جزو خوراکهای بسیار قدیمی این استان به شمار می رود. در گذشته این آش با نام آش سبزی شناخته شده بود و در تهیه آن از موادی همچون لوبیا قرمز، گوشت، پیاز، تره و شوید و ادویه جات به کار برده می شود. ناگفته نماند این آش تقریباً به شله مشهدی شباهت دارد و مثل آن طرز تهیه نسبتا سختی دارد.

سوپ میگو

سوپ میگو یکی از سریع ترین غذاهای افطاری بوشهری ها است که مورد علاقه مردم این منطقه می باشد و درست کردن آن خیلی ساده و سریع است و در عین حال طعم بسیار خوشمزه ای دارد و از لحاظ ارزش غذایی از غذاهای مقوی و سرشار از ویتامین به شمار می رود.

در تهیه این غذای لذیذ موادی همچون میگو، هویج نگینی خرد شده، پیاز، سیر، رب گوجه فرنگی به کار برده می شود. با پختن این سوپ خوشمزه یک افطاری سبکی برای خانواده خود می توانید داشته باشید.

سوپ میگو

میگو سوخاری

میگو از جمله غذاهای دریایی با ارزش غذایی بسیار بالاست که با توجه به طبع متفاوت انسان ها می توان به شیوه های مختلف طبخ نمود. میگو سوخاری یا همان میگو پلو غذایی بسیار خوشمزه و پرطرفدار است که از ترکیب موادی همچون تخم مرغ، آرد سوخاری، جوش شیرین، زعفران و نمک با میگو تهیه می شود. ترکیب بدست آمده را در روغن سرخ نموده و با برنج و سبزیحات سرو می کنند.

دمپختک ماهی

دمپخت ماهی از آن غذاهایی می باشد که مطمئناً با یکبار خوردن آن، طعم بی نظیرش با روح و روانتان بازی می کند. البته ناگفته نماند که بیشترین چیزی که در طعم غذا تاثیر گذار است ماهی انتخابی آن می باشد.

این غذای خوشمزه را با ماهی هایی همچون سرخو، هامور، سبیتی، سنگسر تهیه می کنند اما پیشنهاد ما به شما استفاده از ماهی هامور می باشد چرا که طعم فوق العاده ای به غذای شما خواهد داد.

به غیر از ماهی در پخت این غذای محلی خوشمزه از موادی همچون پیاز، برنج، روغن، سیر، کره، ادویه مخصوص بوشهر همچنین سبزیجات معطر به کار برده می شود. ناگفته نماند که انتخاب تازه ترین و بهترین نوع این مواد در طعم استثنایی این غذا نقش ویژه ای دارد.

شکر پلو بوشهری

شکر پلو غذایی است که جنوبی ها و بطور خاص تر بوشهری ها با آن در مراسمات ضیافت یا عزاداری از مهمانان خود پذیرایی می کنند. شکر پلوی بوشهری که در دیگر مناطق ایران مخصوصآ شیراز به شیرین پلو مشهور است، همانطور که از نامش پیداست طعم شیرینی دارد که طبیعتا به مزاج خیلی از بوشهری ها خوش نمی آید اما بر عکس یکی از غذاهای مورد علاقه شیرازی ها می باشد.

تدبیر بوشهری ها در این هنگام استفاده از قیمه بوشهری با طعم ترش و شور در کنار شکر پلو است. شکرپلو را بوشهری ها با خلال پسته تزیین می کنند و در تهیه آن از شکر، برنج و زعفران بکار می برند.

شکر پلو بوشهری

ته انداز مرغ و بادمجان

از غذاهای بسیار خوشمزه که در بوشهر طبخ می شود و زینت بخش سفره های مردمان بوشهر می باشد می توان به ته انداز مرغ و بادمجان اشاره کرد. البته ناگفته نماند که بوشهری ها به طور جداگانه هم ته انداز مرغ دارند و هم ته انداز بادمجان. و شاید از ترکیب همین دو غذا و الهام گرفتن از آن ها، ته انداز مرغ و بادمجان را نیز درست می کنند.

اگر علاقه مند به بادمجان هستید پیشنهاد می کنیم برای یکبار هم که شده این غذای لذیذ را امتحان کنید. محتویاتی که علاوه بر مرغ و بادمجان در داخل این غذا به کار برده شده است شامل پیاز، برنج، فلفل، پودر لیمو عمانی، نمک و زعفران می باشد.

دوقوس ماهی

دوقوس ماهی یکی دیگر از غذاهای محلی استان بوشهر و بندر دیلم محسوب می شود. این غذا در میان دیلمی ها با بهترین ماهی های جنوبی که یکی از آن ها ماهی حلوای سفید نام دارد تهیه می شود. البته می توان با فیله ماهی های بدون استخوان و ماهی شیر نیز آن را طبخ کرد.

استفاده از ظرفیت های مکانی شهرداری منطقه یک برای جانمایی پایگاه های واکسیناسیون

جالب است بدانید که به دلیل کیفیت و قیمت بالایی که ماهی حلوای سفید دارد، به زبان محلی نام “زبیدی” به آن داده اند. این غذای خوشمزه با توجه به ذائقه مردم جنوب با طعم بسیار تندی طبخ میشود.

میگو پلو

یکی دیگر از غذاهای معروف محلی که در سراسر این استان طرفداران بیشماری دارد میگوپلو است. این غذای خوشمزه طبق ذائقه ای که جنوبی ها دارد با طعم بسیار تندی طبخ می شود البته این مولفه بستگی به خودتان دارد و می توانید میزان تندی آن را بر حسب میل خودتان تنظیم نمایید.

میگو پلو بوشهری یک تفاوت اساسی با میگو پلویی که در سراسر کشور تهیه می شود دارد آن هم در استفاده از تمر هندی است که طعم بسیار خاصی به آن می دهد. همانطور که میدانید میگو به خاطر ارزش غذایی بالایی که دارد طرفداران بسیار زیادی مخصوصاً در بین جنوبی ها به خود اختصاص داده است. این ماده غذایی پرخاصیت می تواند جایگزین بسیار خوبی برای گوشت قرمز باشد.

میگو پلو

قیمه بوشهری

ممکن است با شنیدن قیمه بوشهری فکرتان به سمت قیمه های معمولی کشیده شود اما باید بدانید که تفاوت زیادی بین این غذا با قیمه های دیگر وجود دارد.

اصلی ترین تفاوت به له کردن گوشت مربوط میشود البته مزه اش نیز متفاوت است. در این غذا ابتدا گوشت را با گوشت کوب له می کنند به طوری که پس از اینکه غذا پخته شد زمانی که قاشق را داخل آن بزنید کشدار بودن آن را کاملاً حس خواهید کرد.

این غذا به شوری و ترشی می زند، از مواد اولیه ای که در تهیه آن به کار برده می شود می توان به سیب زمینی، لپه، زردچوبه، دارچین، گرد لیمو امانی، رب گوجه فرنگی، پیاز، گوشت قرمز زعفران و نمک اشاره کرد. ناگفته نماند معمولآ این غذا را همراه با شکر پلو سرو می کنند.

دمی لخلاخ

لخلاخ برگرفته از کلمه عربی «لخلخه» می باشد که به معنای بوی خوش است. این غذا بیشتر در سواحل عربی خلیج فارس جا افتاده است. معمولآ مردم این استان با استفاده از ماهی های سنگسر، هامور، سرخو و سبیتی این دمی را درست می کنند.

علاوه بر ماهی در تهیه این غذا موادی همچون برنج، کره یا روغن، ادویه جات و شوید به کار برده می شود. ناگفته نماند که در کنار شوید می توان مقدار کمی گشنیز و شنبلیله نیز در این غذا به کار برد. این پلو محبوبیت بسیار زیادی در بین مردم بوشهر دارد.

مجبوس

یک غذای خوشمزه عربی و بسیار لذیذ که در جنوب ایران بوشهر و خوزستان با نام هواری شناخته می شود. مجبوس از انواع پلوی قاطی و مخلوط است و با مرغ ماهی میگو و گوشت سرو می شود. این غذای پلویی، غذای ملی عربستان است و در تمام کشورهای حاشیه خلیج فارس رونق دارد.

به این غذای خوشمزه لبنانی ها و حتی عربستانی ها “کبسه” می گویند. مجبوس را هرگونه و هر نوع، در همه جا یه یک شیوه طبخ می کنند. عضو اصلی و بارز این غذا ادویه مجبوس است. هواری یا مجبوس در ایران با میگو و ماهی پخت می شود که به آن هواری میگو یا هواری ماهی گفته می شود.

مجبوس

مُی شور (ماهی شور)

در گذشته که هنوز تکنولوژی به آن صورت پیشرفتی نداشت با انواع و اقسام راه ها اقدام به نگهداری مواد غذایی می کردند ، یا آنها را خشک می کردند و یا در نمک می خواباندند. در نمک خواباندن ماهی نیز شیوه ای مثل کنسرو سازی می باشد که در صورت نبوده دستگاه های منجمد سازی انجام می شده است و البته از لحاظ اقتصادی نیز مقرون به صرفه بوده است.

چرا که هم قیمت پایینی دارد و هم مواد شیمیایی نگهدارنده داخل آن استفاده نشده است. تهیه ماهی شور از جمله غذاهای سنتی این منطقه به شمار می رود که بیشتر در سواحل طبخ می شود و از آنجایی که قدمت بسیار بالایی دارد نشان دهنده فرهنگ دیرینه ساحل نشینان می باشد.

این ماهی به خاطر این که طعم بسیار شوری دارد بایستی تقریباً ۵ الی ۶ ساعت داخل آب بماند و به طور مرتب آب آن تعویض شود تا شوری آن به خوبی گرفته شود. ناگفته نماند شما می توانید ما هیچ رو زد کنار برنج نیز کنید که در این صورت عنوان شور ماهی پلو به خود میگیرد.

هریسه

از پرطرفدارترین خوراک های شهرهای جنوبی ایران بالاخص استان بوشهر که بسیار قدیمی نیز هست، هریسه نام دارد. در لغت هریسه به این معنا است که خوراکی در نتیجه پخت غلات و یا حبوبات به همراه شیر یا آب می باشد البته ناگفته نماند که گاهی اوقات به آن شکر یا گوشت اضافه می شده است. این خوراک لذیذ مراحل پخت کم و آسانی دارد اما برای اینکه به یک نتیجه عالی و مطلوبی برسید نیاز به کمی حوصله و صبوری دارید.

در تهیه این غذا موادی همچون گوشت گوساله، گندم پوست کنده یا بلغور، دارچین، نمک و زردچوبه به کار می رود البته این نکته را نیز متذکر شویم که برای این غذا یک سس نیز تهیه می شود که با استفاده از آرد گندم، آب، شکر، آبلیمو، دارچین و زردچوبه به دست می آید.

منبع:نمناک

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

هاست