فروردین ۱۰, ۱۴۰۳ ۲:۳۹ ب٫ظ

مرگ عابر پیاده بر اثر ریزش سنگ نما

ریزش سنگ نما و اصابت ان به عابر و مرگ

بروز چنین حوادثی قطعا به دلایل مختلفی از جمله سهل انگاری مالک یا سازنده ساختمان روی می دهد. استفاده از سنگ برای پوشش نمای بیرونی ساختمان از جنبه های مختلف می تواند مفید باشد اما باید در نصب آن دقت بسیار نمود. زیرا کمترین بی توجهی و اهمال در نصب آن سبب بروز حوادث جبران ناپذیری خواهد شد. در ادامه این مقاله به بررسی دلایل ریزش سنگ نما و راه های جلوگیری از آن و قوانین مرتبط با آن خواهیم پرداخت.

 

عوامل تاثیر گذار بر ریزش سنگ نما

عوامل متعددی در ریزش سنگ نما تاثیر گذار هستند. کیفیت نامناسب مصالح، تغییرات دما، عمر ساختمان، عدم استفاده از پیچ و رولپلاک از جمله عوامل بروز این اتفاق هستند.

·             پیچ و رولپلاک سنگ نمای ساختمان بدون داربست جهان فرود

یکی از مهم ترین راه های پیشگیری از ریزش سنگ نمای ساختمان استفاده از پیچ و رولپلاک جهت محکم کردن سنگ ها است. اجرای این تکنیک اگر با مهارت و تجربه توام باشد می تواند از بروز حوادث ناگوار به دلیل فرو افتادن سنگ نما جلوگیری کند.

·             مسئولیت ریزش سنگ نما

در ریزش سنگ نما و کنده شدن سنگ های به کار رفته شده در آن تعداد زیادی از افراد مسئول هستند. در صورتی که ساختمان نوساز باشد و مدت کمی از ساخت آن گذشته باشد و سنگ نما ریزش کند حتما سازنده ساختمان مقصر است. در مورد ساختمان های قدیمی قضیه متفاوت خواهد بود. زیرا در این حالت دیگر سازنده مقصر نیست بلکه مالک مقصر صد در صد حوادث پیش آمده است. زیرا مالک ساختمان در برابر ایمنی و نوسازی تمام بخش های ساختمان مسئول است. لازم به ذکر است در صورت وارد آمدن آسیب به افراد به خصوص عابرین پیاده در اثر افتادن نمای ساختمان مالک باید خسارت وارده را جبران نماید.

سنگ نما

چه افرادی در معرض آسیب بر اثر ریزش سنگ نما قرار دارند؟

آسیب ها و خطرات ناشی از ریزش سنگ نما متوجه افراد و مکان های متعددی می شود. عابرین پیاده، بچه هایی که در جوار ساختمان مشغول بازی هستند و ساکنین ساختمان از جمله افرادی هستند که در معرض این خطر جدی قرار دارند. همچنین اتومبیل هایی که در حوالی ساختمان پارک می شوند همواره در معرض خطر ریزش نمای ساختمان قرار دارند.

 

چه بخش هایی از ساختمان جزء بحرانی ترین بخش ها از لحاظ فرو افتادن سنگ نما می باشند؟

به طور کلی خطر ریزش سنگ نما در بخش هایی ذیل بیشتر است.
۱. بیرون زدگی های نما.
۲. سنگ های قرار داده شده در نمای بالکن ها.
۳. بام ساختمان.
۴. درب پارکینگ و قسمت فوقانی درب ورود و خروج ساختمان.

2

پیشنهادهای مناسب جهت جلوگیری از ریزش نمای ساختمان

  • نمای ساختمان

جلوگیری از ریزش سنگ نما با استفاده از روش ها و تکنیک های مهمی امکان پذیر است. امروزه افراد از سنگ های مختلفی برای پوشش نما استفاده می کنند که برای محکم نمودن هر یک از روشی خاص استفاده می شود. پیچ و رولپلاک، چسب و آب بندی با استفاده از ملات از مهم ترین این روش ها است. علاوه بر موارد یاد شده موارد دیگری نیز وجود دارند که جزء اساسی ترین نکات جهت جلوگیری از فرو افتادن سنگ نما هستند.

از جمله این موارد عبارتند از:

  • استفاده از سنگ مرغوب و محکم
  • استفاده از ملات مناسب
  • استفاده از مصالح مرغوب جهت تهیه ملات
  • بهره گیری از کار گروهی باتجربه و ماهر جهت نصب سنگ نما
  • بکارگیری ابزار آلات مناسب و استاندارد جهت نصب سنگ نما
  • عدم استفاده از ماسه خشک
  • عدم وارد آوردن ضربه به سنگ هنگام نصب

 

قانون افتادن سنگ نمای ساختمان ها

به دلیل خطرات و آسیب های ناشی از ریزش سنگ نما قانون وارد عمل شده و افراد را مسئول جبران این آسیب ها نموده است. بر اساس قانون جبران خسارت های جانی تا ۱۰ سال بعد از ساخت ساختمان بر عهده سازنده و مالک است.
مهمترین موارد درج شده در قانون درباره ریزش سنگ نما عبارتند از:

 

·             مسئولیت مالک یا مالکین ساختمان بر عهده کیست

مسئولیت سازنده ساختمان چند سال است؟

  1. در صورتی که ساختمان فاقد مدیر باشد جبران خسارت ها بر عهده مالک و یا مالکین ساختمان است.
  2. مسئولیت مدیر ساختمان
  3. مسئولیت جبران خسارت های ناشی از افتادن سنگ نما در درجه اول بر عهده مدیر ساختمان یا مجتمع می باشد. خسارت هایی که مدیر ساختمان ملزم به جبران آن ها است عبارتند از:

 

  • خسارت وارده بر ماشین های پارک شده یا در حال عبور
  • خسارت های جانی
  • شکایت از سازنده

در مورد ساختمان های در حال ساخت به دلیل بروز چنین اتفاقاتی مالک می تواند از سازنده شکایت کند. در قانون پیشین مربوط به افتادن سنگ نما مسئولیت ساختمان بر عهده مالکین قرار داده شده بود. بنابراین اگر سازنده ملک را به شخص دیگری می فروخت امکان شکایت از او وجود نداشت.

بیمه نامه

لازم است تمامی ساختمان ها دارای بیمه نامه یا بیمه مسئولیت مدنی باشد. بیمه نامه دارای بندی جهت جبران خسارت های وارده بر شخص ثالث می باشد. لازم به ذکر است که بند مورد نظر باید در بیمه نامه ذکر شده باشد. در غیر این صورت بیمه چنین خساراتی را پرداخت نخواهد کرد.
نکته: بر اساس ماده ۳۳۳ قانون مدنی مالکین ساختمان ها باید مسئولیت خسارت های وارده بر دیگران ناشی از تخریب را بر عهده بگیرند. طبق قانون اگر مالک از وجود عیب در ساختمان آگاه بوده و خسارت در اثر سهل انگاری او رخ داده باشد مقصر شناخته می شود.

 

·             زمان انجام تکنیک پیچ و رولپلاک جهت جلوگیری از ریزش سنگ نمای ساختمان

پیچ و رولپلاک نمای ساختمان با جهان فرود:
انجام و اجرای پیچ و رولپلاک جهت ریزش سنگ نمای ساختمان بدون داربست در تمامی فصول سال امکان پذیر است. تنها مورد ممانعت از انجام این کار باران و هوای سرد است. بهتر است این تکنیک را در آب و هوای پایدار انجام داد. دلیل ممانعت از اجرای پیچ و رولپلاک در هوای سرد احتمال انجماد رطوبت موجود در سنگ است. بنابراین به دلیل اهمیت اجرای این تکنیک بر روی نمای ساختمان و جلوگیری از بروز حوادث بهتر است در اولین فرصت اقدام به اجرای آن نمود.

سخن آخر

غم انگیز ترین اتفاقی که ممکن است در اثر ریزش سنگ نما روی دهد مرگ عابر پیاده است. از این رو اقدام موثر و به موقع در خصوص محکم کردن سنگ نمای ساختمان امری ضروری و اجتناب ناپذیر است. در این مقاله راه های متعددی برای جلوگیری از بروز چنین اتفاقی ذکر شدند که به کار گیری آن ها موثر خواهند بود. اگر شما هم چنین موردی را در محیط پیرامون خود مشاهده کردید می توانید با ساده ترین و کم هزینه ترین روش از خطرات احتمالی جلوگیری نماید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *